Hoor je een echo tijdens een online vergadering met klanten of collega's? Dat is vervelend! Maar waarom hoor je een echo?

Dit kan 3 verschillende oorzaken hebben:

1. De microfoon neemt het geluid van je luidspreker op

2. Je hebt dezelfde online vergaderruimte geopend in verschillende tabbladen en/of browsers

3. Je zit heel dicht bij een andere persoon die ook in de online vergaderruimte aanwezig is

Microfoon vs. luidspreker

Indien je microfoon het geluid opneemt van je luidspreker opneemt, kan dit een echo effect veroorzaken. Hoe los je dit op?

• Verlaag het volume van je luidspreker, maar dit kan ervoor zorgen dat je de tegenpartij niet goed meer hoort

• Beste oplossing: gebruik een headset of koptelefoon. Op die manier is je microfoon voldoende ver verwijderd van je luidspreker en hoor je geen echo meer

Als je een echo hoort, is de kans groot dat de luidspreker en de microfoon bij de gast te luid staan. Je vraagt dus best ook even aan de gast om het geluid stiller te zetten.

Meerdere tabbladen geopend

Indien je dezelfde online vergaderruimte in meerdere tabbladen of browsers hebt geopend, zal elk tabblad of elke browser hetzelfde geluid uit je microfoon opnemen en versturen door je luidsprekers. Dit veroorzaakt dikwijls een echo.

• Beste oplossing: sluit onnodige tabbladen en browsers en hou de vergaderruimte open in 1 tabblad en browser

Je zit heel dicht bij een andere persoon die ook in de online vergaderruimte aanwezig is

Voorbeeldsituatie: jij en een collega hebben een online vergadering met een klant. Zowel jij als je collega openen op de eigen computer de online vergaderruimte. Dit zorgt ervoor dat beide computers elkaars geluid opnemen en door de luidsprekers versturen. Je raadt het al: echo!

• Beste oplossing: open de online vergaderruimte op 1 computer, of schakel de microfoon en luidsprekers van de secundaire computer(s) uit